Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitwisselingen scholen - lager en secundair: De ‘buren’ leren kennen en begrijpen

 

Het Prins Filipfonds wil scholen uit het lager en secundair onderwijs aanmoedigen om uitwisselingen te organiseren met scholen uit de andere gemeenschappen. Door samen te werken leer je je ‘buren’ immers beter kennen en begrijpen en verdiep je je talenkennis. Daarom organiseert het Fonds elk jaar samen met de departementen Onderwijs uit de drie gemeenschappen van België deze oproep.

 

Centraal staat de uitwisseling tussen klassen uit minstens twee gemeenschappen in België. Alle leerlingen van die klassen zijn bij de uitwisseling betrokken en ze moeten samen iets tot stand brengen.

In deze uitzonderlijke corona-tijden wil het Prins Filipfonds verbondenheid en dialoog meer dan ooit aanmoedigen en ondersteunen. Het Fonds voorziet dit jaar niet enkel financiële steun voor projecten waar leerlingen mekaar in levende lijve ontmoeten, maar ook voor virtuele uitwisselingen.

 

Alle scholen uit het lager en secundair onderwijs (algemeen, technisch, beroeps- en bijzonder onderwijs) kunnen deelnemen.  Een project wordt altijd gedragen door minstens twee scholen: een Franstalige en een Nederlandstalige school, een Franstalige en een Duitstalige school of een Nederlandstalige en een Duitstalige school.  Het kan gaan om initiatieven voor leerlingen, leerkrachten of directies.

In 2021 is er ook een aparte projectoproep voor ervaringsuitwisselingen binnen de opleidingen duaal leren.